9. Oostelijk van Malsfeld

Created with Sketch.

< 8. Na de Tweede Wereldoorlog

Oostelijk van Malsfeld ging het verhaal nauwelijks anders. Na afloop van de dienstregeling 1973/74 werd het personenverkeer tussen Malsfeld en Waldkappel opgeheven. Ook hier waren de reizigers weggebleven, omdat de baan weliswaar door prachtig bergland voerde, maar niet op een korte manier naar Kassel. Het stuk Waldkappel – Eschwege west kreeg nog een poosje respijt: elf jaar lang hoorde dit stuk nog bij de lijn Eschwege – Kassel. Bij het wisselen van de dienstregeling in 1985 was het hier ook afgelopen.

Enige tijd nog werd het goederenverkeer nog afgewikkeld tot Spangenberg, waar vooral hout moest worden afgevoerd. Vlak bij Spangenberg kruist nu de nieuwe hoge snelheidslijn Hannover-Wurzburg met een imposante brug het oude oost- west tracé. Tot in de tachtiger jaren werd dan nog het industriegebied Pfieffewiesen ten noord-oosten van Malsfeld regelmatig bediend.. De treinen reden vanaf het station Beiseförth (de lijn Bebra-Kassel) omhoog naar Malsfeld, wisselden de rijrichting en rolden dan over de Fuldabrug naar de aansluitingen. Ook dit is inmiddels geschiedenis.

Karakteristiek in de stations Spangenberg en Burghofen was lange tijd de verlading van hout, zowel voor de papierindustrie als voor ‘Langholz’ voor de mijnnen in het Ruhrgebied.

Nieuw is echter het tussen de stations Malsfeld en Beiseförth aangelegde container- overslagbedrijf. Achter Eschwege werd vanwege de deling van Duitsland alleen nog tot Schwebda gereden, Hier eindigde het personenverkeer met de dienstregeling van 1980/81, voor het goederenverkeer bleven de sporen nog liggen.

De helft van een pagina uit de dienstregeling van 1975

De andere helft van de pagina uit de dienstregeling van 1975

10. De tunnel bij Oberbeisheim >